Vinaigrette
Forrige indlæg
Som du kan høre på overskriften, så er denne dressing helt klart min favorit.
Inden jeg kaster mig over alle mulige positive vendinger om vinaigrette, så kan det være at du lige skal være helt med (hvis ikke du ved det i forvejen).
Hvad er en vinaigrette egentlig?
Helt grundlæggende så er det olie blandet med noget syre som f.eks. citronsaft.
Kan en dressing være nemmere?
Dressingen kan være ret afgørende for en salat. Hvis det er den du nogle gange går kold i, så er en vinaigrette af en eller anden slags altid en sikker vinder. Den kan du variere på forskellige måder.
Det får du mine mine idéer til i dette indlæg.
Sådan kan du lave en basis vinaigrette – og variere den så du får din egen vinaigrette version.
Der er sikkert forskellige meninger om, hvordan en vinaigrette skal være.
Jeg laver stort set altid dressinger på slump (lige som alt andet mad), og efterhånden så “ligger det i hånden”. Min freestyle udgave lyder: “olie med generøsitet – eddike som en gnier”
Vil du gerne have noget mere håndgribeligt, så kommer den her:
Hvor mange personer der er til i nedenstående opskrift må du selv afgøre. Umiddelbart er der til ca. 4 personer, hvis det er en let grøn salat. Hvis det er en grov salat som f.eks. en kålsalat eller bulgur salat, så kræver de mere dressing.
Du kan lave en større portion og gemme resten til den næste/de næste dages salater. Eller du kan også altid bruge den på noget lækkert brød/til at dyppe et godt stykke brød i.
Jeg bruger vinaigrette og olie eddike dressing lidt i flæng, da jeg selv siger, at jeg laver en olie-eddike dressing, men de fleste kender den som en vinaigrette. Bare så vi snakker om det samme.
Jeg bruger næsten altid en form for oliedressing i mine salater. Tit bliver det blot til olivenolie og citronsaft. Det er rigtig lækkert og nemt. Tit skal der ikke så meget andet til. Du kan nemt og hurtigt variere smagen alt efter hvilken slags olie du bruger.
Disse salater er gode med olie eddike dressinger:
Er du vild med tomatsalat? Så er en en olie dressing med citronsaft eller balsamico noget af det bedste til.
Eller har du prøvet olie eddikedressing til spidskål?
Hvis du tit laver en yoghurt/creme fraiche dressing til din pastasalat, så kan prøv og variere med en pastasalat med oliedressing. Det giver en anden type pastasalat. Den ser efter min mening også mere indbydende ud. Hæld det meste af dressingen på med det samme, og vend det sidste i lige inden servering.
Du kan lade dig inspirere af denne pastasalat med gremolata.
Det samme gælder med en kartoffelsalat. Den er rigtig lækker med en hvid dressing lavet af yoghurt/creme fraiche. Men laver du en kartoffelsalat med olie dressing, så har du en helt anden slags salat. Se f.eks. denne.
Selvfølgelig er der salater, hvor en anden slags dressing passer bedre. Men jeg kan næsten ikke forestille mig en salat, hvor man ikke kan lave en eller anden form for oliedressing, der passer til.
Min foretrukne olie er helt klart olivenolie. Først og fremmest fordi jeg elsker smagen, men det siges også at den indeholder nogle gode sundhedsmæssige egenskaber – du skal blot bruge de rigtige olivenolier. Det er en helt verden for sig, hvis du virkelig vil nørde i det. Det vil jeg f.eks. rigtig gerne, så det kommer der et indlæg om på et tidspunkt. Apropos det sundhedsmæssige, så virker folk i middelhavslandene ret glade – jeg tror at det bla. er pga. det gode vejr og masser af olivenolie ;-).
Tip:
Har du oplevet at olivenolie er for bitter/kradser i eftersmagen?
Så lad den stå og ilte, gerne i nogle timer (min. 1 times tid). Det bliver den mere rund i smagen af.
Men olivenolie er ikke den eneste olie, du kan bruge til dine dressinger. Du kan variere med disse olier:
Rapsolie: siges at være nordens svar på olivenolie. De koldpressede varianter har en nøddeagtig smag. De varmpressede er mere neutrale i smagen. Så det er alt efter hvilken smag du foretrækker, og hvad der indgår i din salat.
Avocadoolie: idéel til salater med dens milde avocadosmag. Avocado er en af de ingredienser, som også bare altid er godt i salater.
Nøddeolier:
Sesamolie: Idéel til asiatiske salater
Du kan også teste med jordnøddeolie eller f.eks. tidselolie
Olierne er lækre til dine salater, men de kan også bruges til din madlavning generelt. F.eks. er sesamolien lækker i wokretter og til grøntsagsretter. Avocadoolie er god hen over grøntsager, kartofler e.l.
Det sure er ikke bare citron. Syren kan være fra forskellige kilder.
Citrusfrugter: Brug enten citroner eller lime. Det kan du ikke undvære i din salat.
Vineddiker: de findes i utallige versioner. Æbleeddike, vineddike osv. kan du købe. Du kan også lave dine egne med hindbær, hyldeblomst
Balsamico: er ikke bare balsamico – det er også en hel videnskab, og det er lidt lige som med parmesan og vin. Hvor mange år de har lagret og på hvilke fade. I dette indlæg vil jeg blot nævne at der er en balsamico og Crema Al balsamico. Sidstnævnte er sød og tykkere i konsistensen.
5 olie dressinger – ud fra samme basis vinaigrette.
Hvis ikke du allerede har dit basis lager til dressing, så har du forhåbentligt fået nogle idéer til det nu.
Vil du have mere salatinspiration, så tilmeld dig min nyhedsmail
Tak fordi du læste med!