Dressinger til salater og lækre dips

Dressing eller ikke dressing? Købe eller lav selv?

Tit bruger jeg kun olie og citronsaft, en sirup eller en pesto. Men tit kan en lækker dressing være afgørende for en salat.
Specielt salater som jeg sætter i den grove kategori såsom kål, rodfrugter, kartofler og pasta, synes jeg der kræver en god dressing med noget smag i. F.eks. kan en rosenkål salat med en oliedressing med hvidløg løfte rosenkålen mange niveauer og gøre den interessant. 

Personligt så køber jeg meget sjældent en dressing, da jeg indtil videre ikke har fundet nogle rigtig gode.  

Her på siden viser jeg ei øjeblikket t lille udvalg af dressinger, da  jeg i øjeblikket arbejder på en samling af dressinger. 

En klassiker er mormordressing. Eller fra min årgang er det i alle tilfælde. Den er virkelig enkel og nem –  og så smager den bare rigtig godt. 

Mormordressing

Mormordressing

Udskriv
Forfatter: Salateri

Ingredienser

  • 1 dl fløde
  • 1 spsk. sukker eller smag til
  • 1 spsk. citronsaft eller smag til
  • Evt. lidt salt og peber

Sådan gør du

  • Bland det hele sammen og stil dressingen på køl, hvis du først skal bruge den senere.
    Når citronsaften blandes sammen med fløden, bliver dressingen tykkere. Hvis du lader den stå et øjeblik, vil du opleve at den tykner endnu mere.

Noter

Dressingen hældes over salaten lige inden servering.

Eller server dressingen ved siden af.

Thousand Island dressingen kender du sikkert. Måske kun i den købte udgave. Hvis det er tilfældet, så gør dig selv den tjeneste, at prøve og lave den selv.  Smagsoplevelsen er så meget anderledes og hele arbejdet værd.
OG så er den faktisk ret nem.

Thousand Island dressing

Thousand Island dressing

Udskriv
Antal: 4
Forfatter: Salateri

Ingredienser

  • 4 spsk. yoghurt naturel
  • 4 spsk. creme fraiche
  • 2 spsk. mayo
  • 3 tsk. tomatpuré
  • 1-1,5 tsk. ketchup
  • 1/2 tsk. honning
  • 1/2 tsk. paprika
  • 1/2 tsk. cayennepeber
  • 1 lille fed hvidløg
  • nogle gode dråber citronsaft
  • 1/2-1 tsk. salt
  • friskkværnet sort peber

Sådan gør du

  • Bland det hele sammen

Ramsløgsolie er både lækkert og utrolig smuk. Den giver masser af smag til både salater, brød, kød og meget andet. Det er lidt tidskrævende at lave, men det kan gøres til et hyggeligt projekt med en tur i skoven og derefter i køkkenet. Ramsløgsolie er en billig dressing til dine salater af grøn salat, kerner, kål mm. 

ramsløgsolie

Ramsløgsolie

Udskriv
Forfatter: Salateri

Ingredienser

  • ca, 2 store håndfulde ramsløg
  • 1/2 l neutral olie f.eks. rapsolie eller solsikkeolie

Sådan gør du

  • Skyl ca 2 store håndfulde ramsløg og læg dem i en blender
  • Varm olien op til 50-60 grader.
  • Hæld olien over ramsløgene, til den er lige under ramsløgene. Blend i et stykke tid ca. 10 min.
  • Hæld blandingen gennem en si, og sorter ramsløgene fra
  • Hæld olien over i en sprøjtepose, hvis du har det. Ellers i en almindelig frysepose. Hæng posen på en krog nogle timer eller til næste dag. Sæt en kande/skål under.
  • Indholdet vil dele sig med en lysere del i spidsen af posen. Det er der vandet samler sig.
    Hold på posen der hvor farven ændre sig til den lysere farve. Klip et (meget) lille hul i spidsen og lad det lyse indhold/vandet komme ud. Det er vandet der bliver dårligt
  • Hæld derefter resten af indholdet/olien på en (afskoldet) flaske e.a.

Noter

Smag olien til med salt efterhånden som du skal bruge det.
Ramsløgsolie kan holde sig længe enten i køleskabet eller i et mørkt og koldt rum.
Du kan også fryse olien ned i mindre portioner.

Hvis du vil være lidt avanceret, så kan du kombinere din mormordressing med ramsløgsolie. Det giver et helt fantastisk udseende. Salaten th er lavet af savoykål, slicet agurk og tørrede morgenfruer. En smuk, lækker og enkel servering.

Mormordressing med ramslog

Mormordressing med ramslog

Savoykaal med mormor

Og så lige en af de nemme…
Dåsetomater vil jeg gætte på, at du stort set altid har. I så fald kan du altid lave denne dressing. Du kan selvfølgelig også vælge at lave den af friske tomater, som vil løfte dressingen. Men i en hurtig vending, kan den være god og nem. Så kan du jo altid videreudvikle den.
Denne dressing vil jeg bruge til pastasalater, bulgur og kernesalater.

 

 

 

Tomat dressing

Tomat dressing

Udskriv
Forfatter: Salateri

Ingredienser

  • 1 ds juicen fra tomaterne
  • 1 stort fed hvidløg
  • 1 god håndfuld frisk basilikum
  • en anelse sukker for at tage dåsesmagen.
  • salt
  • friskkværnet sort peber
  • Sriracha chilisauce efter smag Alternativt frisk/tørret chili eller Cayennepeber

Sådan gør du

  • Bland ingredienserne og smag til

Lækre dips

Hummus

En dip der kan spises til alt Hjemmelavet hummus er noget af det bedste der findes som dip. Den er

Læs mere »

Ramsløg pesto

Pesto er bare noget af det bedste der findes, og denne ramsløg pesto er ingen undtagelse. Den er lækker til

Læs mere »