Salater med spidskål

Skrevet af Salateri
Salater med spidskaal

Derfor er spidskål så godt i salat

Spidskål er for dig der ikke er den store kålspiser, eller dig der bare gerne vil have en mindre grov kål til din salat. Vi bruger den rigtig meget hjemme hos os, da den kan bruges på så mange forskellige måder.
I dette indlæg vil jeg inspirerer dig til, hvordan du kan bruge spidskål i dine salater – og at det kan gøres meget enkelt.

Hvis du er ny indenfor denne kål, så får her du her lidt facts om spidskål: 

Hvordan ser spidskål ud? Som navnet siger, så er kålformen spids og den er løsere i bladene end hvidkål, som vist på billedet i dette indlæg.

Hvordan smager spidskål? den er mild i smagen. Når den er helt spæd og frisk smager den lidt af ærter.

Hvornår er der sæson for spidskål? Du er så heldig at du kan købe spidskål hele året, men de danske har sæson fra ca. juni-oktober. Spidskål kaldes også sommerkål.

Hvilke typer spidskål findes der? de typer jeg er stødt på indtil videre er den grønne/hvide og den røde/lilla. Du kan også være heldig at få dem i mini udgaver, som er rigtig lækre.

Hvordan kan du lave salater med spidskål?
Med dens milde smag kan du skifte den grønne hovedsalat/iceberg e.l ud med spidskål.
Den fylder mere, den bevarer sprødheden i længere tid, og så er den som sagt ikke så grov som hvidkål.
Du kan blande den grønne og den hvide spidskål for at få mere liv i din spidskålssalat, eller du kan også mixe din spidskål med både en grøn salat eller forskellige kål. Det giver nogle nuancer i både udseende og tekstur.

Salat med spidskål kan du efter min mening spise hele året. Den er  lækker både stegt/grillet, dampet og rå. Alt efter hvad du blander din spidskålssalat med, kan den være let og sommerlig, eller den kan være drøj og mættende.

Det er nemt at lave en rigtig god vintersalat med spidskål. Du kan f.eks. blande spidskål med andre grove grøntsager som blomkål, broccoli e.l.…. Eller du kan også blande med speltkerner, bulgur, perlebyg e.l.
En god fyldig salat med spidskål kunne også være en måltidssalat. Her kan du blande med bacon, kylling, and, tynde skiver steg/bøf, pulled pork, porchetta, fisk.
Hvis det skal være uden kød/fisk, så kan du f.eks. blande Edamame bønner, falafler eller en anden slags bønner i.

Lav spidskålssalater med ALT
- Jeg vil vove den påstand, at du kan mixe spidskål med alt.

Ja ja, det er en stor påstand og selvfølgelig er det et spørgsmål om smag og behag ;-).
Skal du købe ind og skal der være købes noget til salat?. Men er du helt blank på, hvad du skal finde på? Så køb spidskål. Så har du altid noget at lave salat af. Det kan være så enkelt som spidskål, æble, olie, citronsaft, eller spidskål med gulerødder og koriander. Gulerødder har man næsten altid i huset og korianderen er ikke et must, men den giver lige det ekstra. Du kan se min Freestyle version her. Du kan også skifte korianderen ud med en anden frisk krydderurt.

Disse ting kan du altid bruge i din spidskålssalat:

  1. Frugt – friske sprøde æbler er en af mine favoritter. Men appelsin, mango, melon, pærer, blommer, figner er også rigtig lækre i salater med spidskål. Er det svært at skaffe noget ordentligt frisk frugt, kan du også blande tørret frugt i som abrikoser, dadler og figner.
  2. Bær – især blåbær, hindbær og jordbær giver en god sommer salat.
  3. Friske krydderurter er altid godt, f.eks. basilikum, frisk koriander, salvie, timian 
  4. Sylterier. Prøv f.eks. med syltede rødløg, råmarinerede rabarber eller syltede citronskaller
  5. Ost, f.eks. en god bluecheese som ingrediens eller som dressing.
  6. Nødder er altid godt. 
Salat med stenbiderrogn

Salat med stenbiderrogn

Udskriv
Antal: 4
Forfatter: Salateri

Ingredienser

  • ca. 2-3 spsk græsk yoghurt
  • ca. 2 spsk creme fraiche
  • 1 lille rødløg
  • purløg
  • revet citronskal fra c.a 1/2 citron
  • citronsaft
  • salt
  • frisk kværnet sort peber
  • 1 lille fed hvidløg
  • ca. 100 g. Stenbiderrogn
  • ca. 1/2 spidskål kan udskiftes med sprød grøn salat, som f.eks. hjertesalat

Sådan gør du

  • Bland yoghurt og cremefraiche med salt, peber, citronsaft, revet citronskal
  • Klip/hak purløg i
  • Hak/skær rødløg i små stykker
  • Riv hvidløget i
  • Bland Stenbiderrognen sammen med det hele - gem evt. lidt til at pynte af med
  • Snit spidskålen meget tyndt, evt. på mandolinjern eller på maskine (hvis du skyller spidskålen, så sørg for at slyng det rigtig godt)
  • Bland spidskålen sammen med "dressingen" af yoghurt og Stenbiderrogn
  • Pynt med Stenbiderrogn

Noter

Denne portion er beregnet til ca. 4 personer som en forret eller en side dish f.eks. sammen med Stjerneskud.
Den kan f.eks. også serveres på et stykke ristet brød med et salatblad og Stenbiderrogn salaten øverst.
Du kan også portionsanrette salaten med et stykke godt brød som en forret.
Salaten kan også bruges som en frokostsalat på en skive rugbrød eller sammen med et stykke fisk eller en avocado.

10 idéer mere til hvilke salater du kan lave med spidskål

1. Salat med spidskål og edamame bønner – og ingefær enten frisk revet eller syltede.
2. Salat med spidskål og æbler – den er altid god og så kan du blande dig med f.eks. mandler/nødder. 
3. Kyllingesalat med spidskål – hvis du har en rest af kylling, kan du blande en dressing magen til den opskrift oven over og skifte stenbiderrognen ud med kylling. 
4. Salat med spidskål og appelsin –  også en af de sikre og populære, der behøver ikke så meget andet – prøv evt. med lidt frisk mynte.
5. Salat med spidskål og mango, eller asiatisk salat med spidskål. Til mango er frisk chili, koriander og limesaft en ret god kombination.
6. Salat med grønkål og spidskål – de supplerer hinanden godt, og de kan bruges som dine grundsalater. Tilføj evt. avocado, så har du en nem og gennemført grøn salat. 
7. Salat med vandmelon og spidskål – en lækker sommerkombination, måske med lidt feta og græskarkerner.
8.  Du kan også lave en salat à la nr. 7 med spidskål og feta, men hvor vandmelonen er skiftet ud med en anden frugt. f.eks. pærer. 
9. Spidskålsalat med mormordressing – nem og hurtig salat, riv evt. lidt frisk citron-/appelsin-skal i. 
10. Salat med fennikel og spidskål er også en spændene kombination. Brug fennikelen rå i tynde skiver, æbler vil også være godt her. Hvis du har lidt tid og kan planlægge din salat lidt, kan du også prøve med syltet fennikel . Så bliver lakridssmagen fra fennikelen mere afdæmpet.

Jeg håber, at du med dette indlæg fik oplevelsen af hvor fantastisk nemt det er at lave nogle gode salater med spidskål.

Jeg håber også, at jeg har fået sparket kærligt til dine salatceller, så du har fået lyst til at freestyle dig frem til dine egne favoritter.

Tak fordi du læste med!