Salater uden dressing
Forrige indlæg
Nogle gange er det bare lækkert med en “rå” salat både smagsmæssigt og i forhold til udseende.
Salater behøver ikke altid at være med dressing. Så i dette indlæg vil jeg tage dig med på en rejse, hvor du bliver præsenteret for dips, som du kan bruge sammen med dine salater – og andet.
Der er klassikere, som du garanteret kender og bruger i dag. Men jeg håber, at du også bliver præsenteret for nogle, hvor du tænker “arh den kendte jeg ikke”, “den har jeg helt glemt” eller “det tvist har jeg ikke lige tænkt på”.
Ud over dip kan selve ingredienserne i din salat give så meget smag, at du ikke behøver dressing.
Det kan f.eks. være en måltidssalat med kød, fisk eller kylling, som du har krydret godt. Så behøver der ikke så meget andet. Du kan evt. vende skyen fra kødet i din salat, som f.eks. denne freestyle salat med bøf og bløde løg.
Falafler, bagte tomater med urter, croutoner, ristede kerner, nødder o.l. tilfører også gode smage til din salat.
Humus er en kikærtepuré fra Mellemøsten. Den består af kikærter, olivenolie, citronsaft, salt, peber, hvidløg.
En god cremet hummus er altid et hit, både i/til salat, gnave grøntsager, brød , kød og hvad du nu har lyst til. Du kan lave den helt klassisk eller lave dine egne variationer med koriander, mynte, persille, chili e.a..
Pesto er en italiensk “kold sauce” lavet af olivenolie, hvidløg, frisk basilikum, pinjekerner, parmesan (Parmigiano Reggiano) og salt, peber.
Lidt af den i/til din salat smager, så behøver du ikke mere. Hvis ikke du vil have den i salaten, så kan du f.eks. smøre pestoen på godt friskt brød og spise til.
Du kan også riste en tynd skive brød, så den er god knasende og smøre pestoen på, så den “smelter” ned i brødet.
En italiensk mama vil sikkert blive forfærdet over det jeg nu skriver. Men du kan variere din pesto, og lave den nøjagtig som du selv elsker den. Skift f.eks. basilikum’en ud med andre friske urter som f.eks. persille, koriander, ramsløg, ærteskud eller du kan også bruge soltørrede tomater, bagte peberfrugter.
I stedet for pinjekerner kan du også bruge mandler eller hasselnødder. Hvis du synes olivenolie bliver for skarp i smagen, så brug en god neutral olie som f.eks. (koldpresset) rapsolie.
Så er vi kommet til Frankrig. Tapenade er nemlig et provencalsk navn for smør. Tapenade er traditionelt en puré af finthakket oliven, kapers og ansjos.
Er du ikke så vild med hverken ansjos eller kapers, så kan du også sagtens lave din tapenade af hakkede oliven, olivenolie og hvidløg. Du kan lave med sorte, grønne oliven, Kalamata osv. Olivenerne i sig selv varierer din tapenade.
Det mexicanske køkken kan virkelig også noget. Hvem kender ikke guacamole? Den består oprindeligt af moset avocado, løg og tomater. Mange laver den i dag med en blender, hvor der udover avocado er hvidløg, limesaft, evt. med lidt creme fraiche, frisk koriander og chili.
Det er en af de virkelig populære dip, og den kan bruges til mange slags salater.
Vi bliver i det mexicanske køkken, hvor vi kaster et blik på salsaen. Den kan laves både varm og kold.
Du kender måske bedst salsa til Tacos og Tortillas (fra Santa Maria og andre købeversioner).
Du kan nemt lave en god hjemmelavet variant med friske tomater, chili, koriander, olivenolie og hvidløg.
Hak/skær tomaterne i små stykker og bland dem med olien, presset hvidløg. Du kan også tilføje hakket rødløg.
I dag kan du købe så mange forskellige slags tomater, så prøv og bland nogle forskellige typer og farver. Så får du en smuk salsa. Vælg gerne en tomat der er lidt fast i det, f.eks. bøftomater.
Hvis du vil være lidt avanceret, kan du blande syltede grønne tomater med friske tomater.
Det smager fantastisk godt både til en mexicansk inspireret salat, til dine Tacos, Tortillas, kødretter.
Og så er der jo faktisk en 6. som jeg bliver nødt til at nævne – den græske tzatziki. Den må også med, så du får min version her.
Raita: yoghurt, tomater, agurk, frisk koriander, mynte, chili, stødt spidskommen, limesaft, salt, peber.
Dip med bagte hvidløg: bag nogle hele fed hvidløg med skal indtil hvidløgene er bløde og cremede.
Tag dem ud af skallen og mos/blend dem sammen med yoghurt/creme fraiche eller olivenolie
Romesco: grillede (eller bagte) peberfrugter med yoghurt naturel/creme fraiche, hvidløg, feta, salt, peber, citronsaft. Du kan også vælge at skifte yoghurten ud med olivenolie. Lav f.eks. en pastasalat med romesco sauce eller server saucen ved siden af.
Dip med grillede auberginer: (kan også steges), olivenolie eller græsk yoghurt/yoghurt naturel, hvidløg, hakket persille, salt, peber
Dip med artiskokker, ansjos, olivenolie, persille, citronsaft, revet citronskal, salt, peber. Du kan enten bruge grillede artiskokker i glas eller koge hele artiskokker og bruge “hjertet”.
En kort opsummering:
Yoghurt/et andet syrnet mælkeprodukt eller olivenolie + hvidløg, salt, peber og citronsaft = basen til en dip. Så tilføjer du blot din ingrediens/dine ingredienser og blander det hele.
De fleste af de nævnte dips er nemme og hurtige at lave, og de kan med fordel laves i forvejen og til flere dage.
Tak fordi du læste med!