Ramsløg – smagfuld og smuk

Ramslog i Risskov

Ramsløg i fuld flor

Ramsløg er en fantastisk urt. Den smager utrolig godt, den er rigtig smuk og så kan man lave mange lækre ting af den.
Det er ikke så længe siden, at jeg var på årets første ramsløg tur. De var der, og jeg/vi fik plukket en portion. Men sidste år startede ramsløg sæsonen tidligt. Jeg har et rigtigt hyggeligt minde om en dejlig forårsdag dag med min datter, hvor vi også var på ramsløg plukning. Se lige det billede. Det er da forårsstemning. Sikke en duft der også var. 

Hvis ikke du kender ramsløg, så er her lidt fakta:

Hvordan ser Ramsløg ud?

Du kan spise både blade, blomster, inkl. de knopper der sidder inden i blomsten. Det beskriver jeg længere nede i indlægget. 

Ramsløg har har en let genkendelig duft. De dufter af hvidløg. Når du plukker dem, har du en kraftig duft af hvidløg siddende på fingre og i næseborene i lang tid.

 

Hvor finder du ramsløg?

Du kan finde dem i naturen i forårsperioden eller du kan dyrke dem i din have. Ramsløg er i sæson fra ca. februar/marts alt efter vinteren, og så strækker den sig faktisk helt frem til omkring juni.

Det er blot at gå en tur i skoven og dufte dig frem. Hvis du bor i nærheden af Risskov, Aarhus så er der masser af ramsløg. Find et godt sted, hvor der ikke kommer så mange (hunde) forbi.

Umiddelbart er det ikke svært at kende ramsløg, men nogle forveksler den med høsttidløs, som er giftig. Jeg synes dog at den ser ret anderledes ud – men for en sikkerheds skyld, så er den nævnt. 

Hvordan bruger du ramsløg?
Til f.eks. olie, pesto, salt.
Læs videre og få tips til noget af alt det lækre du kan lave af denne urt.

Ramsløg opskrifter - nemme og smagfulde

Ramsløgsolie:
brug den som dressing i alle dine salater.  Både de grønne, med pasta, kartofler, kerner osv. 

ramsløgsolie

Ramsløgsolie

Udskriv
Forfatter: Salateri

Ingredienser

  • ca, 2 store håndfulde ramsløg
  • 1/2 l neutral olie f.eks. rapsolie eller solsikkeolie

Sådan gør du

  • Skyl ca 2 store håndfulde ramsløg og læg dem i en blender
  • Varm olien op til 50-60 grader.
  • Hæld olien over ramsløgene, til den er lige under ramsløgene. Blend i et stykke tid ca. 10 min.
  • Hæld blandingen gennem en si, og sorter ramsløgene fra
  • Hæld olien over i en sprøjtepose, hvis du har det. Ellers i en almindelig frysepose. Hæng posen på en krog nogle timer eller til næste dag. Sæt en kande/skål under.
  • Indholdet vil dele sig med en lysere del i spidsen af posen. Det er der vandet samler sig.
    Hold på posen der hvor farven ændre sig til den lysere farve. Klip et (meget) lille hul i spidsen og lad det lyse indhold/vandet komme ud. Det er vandet der bliver dårligt
  • Hæld derefter resten af indholdet/olien på en (afskoldet) flaske e.a.

Noter

Smag olien til med salt efterhånden som du skal bruge det.
Ramsløgsolie kan holde sig længe enten i køleskabet eller i et mørkt og koldt rum.
Du kan også fryse olien ned i mindre portioner.

Mormordressing med ramslog

 

Ramsløg dressing:
– hvor mormor blander sig

Lav en mormordressing og noget ramsløgsolie og mix de to ting. 

Så har du den lækreste og smukkeste dressing som her.

Ramsløgspesto:
Er virkelig nemt at lave og smager himmelsk.

Ramsløg kapers:
Har du hørt om det? Hvis ikke så kan jeg kun sige prøv det.

Ramsløgsalt: 
Blend groft salt og ramsløg i en food processor.
Spred det derefter ud på en bageplade og tør det ved 50 grader i et par timer.
Sørg for at åbne ovnen en gang imellem for at få fugten ud.

Syltede ramsløg:
Er rigtig godt i f.eks. en salat med kerner eller en kartoffelsalat. 

Syltede ramsløgsknopper:
Her bruger du samme fremgangsmåde som med de syltede ramsløg.

Så kan du selvfølgelig også bruge ramsløg on the rocks, rå og hakkede i salater, f.eks. i en bulgur- eller speltkernesalat, kartoffel eller pastasalat. 

Ramsløg har en meget kraftig smag, så start med lidt og smag til.
Når du bruger ramsløg er det en fin erstatning for hvidløg i dine salater.

Rigtig god fornøjelse.

Tak fordi du læste med!