Krydderurter i salat

Krydderurter

Hvad er madlavning uden krydderurter?

En ret kedelig oplevelse efter min mening.
Så derfor bruger jeg selvfølgelig også krydderurter i salat.
Hjemme hos os elsker vi mad, der smager af noget og krydderurter indgår altid som en vigtig del.
Både den tørrede og den friske udgave alt efter hvad der er tilgængeligt.
I dette indlæg får du mine bud på krydderurter, der er gode i salater og inspiration til nogle salater.

Bliver du også grebet af plantefeber i foråret?
Det gør jeg, og hvert år har jeg ambitiøse planer om, at jeg skal have den mest fantastiske krydderurtehave.  Hvert år må jeg bare erkende, at jeg ikke har grønne fingre (eller bruger tid nok på mine planteprojekter), og at jeg må skrue ned for ambitionerne.
Af samme årsag er der også meget begrænset med grønne planter i vores hus. Det giver ikke helt samme hyggestemning, når planterne er små tørre pinde.

Jeg har også forsøgt mig med krydderurter mange gange – med stor fiasko!.

Jeg har ikke givet op, men nu har jeg næsten erkendt at det er bare sådan det er. Derfor køber jeg en del krydderurter – så det bliver tit den afskårne udgave, og så lidt planter engang imellem. Bare for hyggens skyld, så længe de nu kan overleve…

Hvilke fordele er der med krydderurter i salat?

De giver smag
Hvis du f.eks. laver en blandet grøn salat med forskellige krydderurter, så behøver du faktisk ikke så meget andet.

De findes I mange varianter
Du kan altid finde en krydderurt der passer til din smag/salat. Lige som der udvikles kål, gulerødder og tomater i mange varianter og farver, så findes der og kommer der nye krydderurter. F.eks. er mynte ikke bare den grønne mynte. Der findes også jordbær mynte, ingefær mynte, orange mynte, chokolade mynte osv.. De smager af mynte, men giver alligevel også en smag af f.eks. jordbær.
Det tvist er virkelig delikat i dine salater!

De er sunde
Krydderurter har været kendt og brugt igennem historien. Først og fremmest i medicinsk forbindelse. Nogle krydderurter har den positive effekt, at de er bakteriedræbende, de forbedrer fordøjelsen, styrker immunforsvaret, de indeholder vitaminer og mineraler.
De får “skyld” for meget, og det er gode sidegevinster, men her er det fordi de er velsmagende og smukke i salater. Flere krydderurter har blomster, som både kan smage og pynte. Elsker du noget smukt pynt på din mad? så er der inspiration at hente i spiselige blomster.

Hvilke krydderurter er gode i salater?
Her får du mine 8 favoritter

1. Basilikum

Den almindelige grønne basilikum er en af mine yndlingskrydderurter, og den bruger jeg rigtig tit i mine salater. Den har bare en god smag og passer rigtig godt i salater, hvor tomater, ost og/eller pasta indgår. Så den gode blanding som du kender fra Italien.

Rød basilikum er også rigtig lækker at blande i din salat. Den giver en smuk farve i din grønne salat og giver samtidig den gode basilikum smag.

Jeg vil også nævne Thaibasilikum’en. Den er kraftigere i smagen og smager meget anderledes. Den er god i salater med et asiatisk præg.

 

2. Koriander

Enten elsker eller hader du denne krydderurt. Den har en lidt speciel og kraftig smag. Jeg er stor fan men mængden skal passe til din smag. Koriander bliver tit brugt i asiatiske retter, hvor der indgår chili, hvidløg, ingefær, lime. Det er også salater hvor (nogle) af disse ingredienser indgår, at jeg bruger koriander. Men du kan også sagtens bruge den sammen med f.eks. gulerødder som i denne salat  

 

3. Timian

Frisk timian er lækkert i rigtig mange slags salater.
I grønne salater, med kartofler, pasta, spidskål eller i kornsalater. Timian er også smuk til at toppe din salat af med. Blomsterne er også spiselige og kan bruges som pynt.

 

4. Mynte

Har en gennemtrængende smag, så vær varsom med mængden. Men kombineret med den rigtige salat er den rigtig lækker. Jeg synes mynte især passer godt sammen med søde jordbær, melon, agurk, avocado, bulgur.  

5. Persille

Den gode kendte kruspersille er altid god i mad.
Jeg har blot en forkærlighed for den bredbladede type persille. Begge typer passer stort set til alt, og så er den god at toppe en salat af med. Den er ikke så kraftig i smagen, men den giver noget friskt og farve. Du kan jo også altid lave olie eller pesto af persille til og bruge som salat dressing.

6. Estragon

Tænker du måske ikke lige på i salat. Men prøv f.eks. at kombiner estragon med pære, æble, spidskål. Estragon kan godt blive dominerende, hvis du putter meget i. Så start ud med lidt og smag til. Du kan også bruge Estragon i en olie og hælde hen over din salat.

7. Salvie

er rigtig lækkert sammen med tomater og/eller pasta. Den er også god at hakke i en frisk sommer kartoffelsalat med oliedressing.


8. Ramsløg

Måske ikke helt en krydderurt, men den kommer med, da det er en urt der giver en rigtig god smag i salater – og andet mad. Den har en meget kraftig hvidløgs- smag og -duft, så prøv dig lidt frem med mængden. Du kan både hakke den direkte i din salat, lave olie eller pesto af den, som du kan bruge som dressing.
Du kan få flere tips om ramsløg her.

3 idéer til salater med friske krydderurter

Tomatsalat med ansjosdressing
Frisk basilikum med tomater, mozarella & ansjosdressing
Salat med gronne linser og gulerodder
Frisk koriander, gulerødder & grønne linser
Salat med aubergine og burrata

Salat med aubergine og Burrata

Udskriv
Antal: 3 pers
Forfatter: Salateri

Ingredienser

 • 1 aubergine den almindelige (mørke)lilla
 • stødt spidskommen
 • peber
 • salt
 • 1/2 Frillice hoved eller anden sprød grøn salat
 • 1 lille rødløg
 • 1 håndfuld Cherrytomater
 • 1 Burrata
 • 1 god håndfuld frisk timian
 • olivenolie
 • citronsaft
 • evt. balsamico

Sådan gør du

 • Ca. 3 pers: Grøn salat 1/2 Frillice, 1 aubergine (salt, peber, stødt spidskommen, bages i ca. 20-30 Min v ca. 200 grader), 1 Lille rødløg, 1 håndfuld cherrytomater, 1 Burrata, 1 god håndfuld frisk timian, olivenolie, citronsaft, evt balsamico
 • Skyl auberginen og skær den i ringe. Strø lidt salt over skiverne og lad dem stå 15-30 min. indtil du kan se at der er trukket saft ud af auberginerne. Det har jeg lært at man skal for at få trukket den bitre saft ud af auberginen. I dag er der nogle udgaver der er forædlede, og som ikke er bitre. Så det er ikke altid at det er nødvendigt at lade dem trække med salt. Jeg har endnu ikke fundet frem til, hvilke slags der er de forædlede.
  Derefter skylles/tørres saft og resterende salt af.
 • Læg aubergineskiverne på en bageplade med bagepapir og pensle dem med olivenolie. Auberginer kan suge noget olie, så vær rundhåndet med olien. Drys salt, peber og spidskommen over. Bag auberginerne i ca. 20 min. ved ca. 200 grader (varmluft).
  De må ikke bage tørre, så tjek undervejs, om de skal have lidt mere olie og evt. vendes.
 • Skyl og slyng/tør salaten.
 • Skyl tomater og timian. Skær tomaterne i halve/kvarte
 • Skær rødløg i den størrelse du foretrækker
 • Arranger salaten på et fad eller i en skål (her er salaten arrangeret som en rede). Skær aubergineskiverne i halve/kvarte og læg dem på salaten. Læg Burrataen i midten og skær et kryds i midten.
 • Læg tomater og rødløg øverst og drys timianen ud over hele salaten.
 • Hæld olivenolie og citronsaft over salaten til sidst, evt. balsamico

Noter

Brug godt med frisk timian, og jeg vil anbefale at der kommer noget med i hver portion.
Timianen giver salaten et stort plus.
Salaten er også god dagen efter.

Hvor kan du købe friske krydderurter?

Det kan du selvfølgelig rigtig mange steder, så jeg giver blot et par forslag til, hvor jeg selv køber dem. Et par stykker af dem kræver at du bor i nærheden af Odder. Eller har tid og lyst til at lave en lille udflugt, hvis du bor i det jyske.

Daniels gartneri
Han holder til hos Fru Møllers Mølleri i Bjerager, Bjeragervej 35, 8300 Odder. Hvis Daniel selv er der, er han altid klar til at hjælpe dig med gode råd og vejledning.

Der er virkelig hyggeligt hos Fru Møllers Mølleri, så sørg for at have tid til at kigge derude. De har rigtig lækkert brød, kager, oste, pesto, is, kød og mange andre lækkerier.

Økologiens have
er et andet og rigtig hyggeligt sted at købe krydderurter. Økologiens have ligger på Rørthvej 132, 8300 Odder. Her kan du både købe krydderurter, andre planter, plantefrø, bøger, mad, kaffe, kage og andre gode ting.

nemlig.com
Har du ikke lige har tid/mulighed for at besøge ovennævnte steder, kan du også bestille dine krydderurter online hos nemlig.com. Det er en både nem og praktisk måde at købe ind på, og så kan du kombinere det med indkøb af andre varer.

Tak fordi du læste med!