Salater med bær

Salater med baer

Salat + bær = sundt og smukt

Bærsæsonen i gang og har været det et stykke tid. Det er bare lækkert med friske bær og de er allerbedst, når de er plukket direkte fra busken/træet.
Der er noget hyggeligt ved at plukke dem selv, enten i din egen have eller et dejligt sted med salg og selvpluk. Jeg benytter mig selv af sidstnævnte, fordi vi har et rigtig godt sted i nærheden, Karensminde. 

Men det er ikke kun hyggeligt og lækkert med bær. Der er også sundhedsmæssige fordele med dem, og det kan du læse mere om i dette indlæg.
Du får også tips og inspiration til,  hvordan du kan bruge dem i salater. 

De måder som jeg anvender bær på er:

  • som snack som de er
  • anvend dem i salater
  • spis dem på/i din morgenmad
  • brug dem i kager og desserter
  • put dem i smoothies

Tips og idéer til hvordan du kan kombinere salater og bær

Her er det jo salater, som er i fokus. Så hvilke slags bær er gode i salater?

Jordbær, hindbær, brombær, blåbær og kirsebær er mine favoritter. Udover jordbær er de alle i sæson lige nu. Så prøv og put dem i dine salater . De giver en god friskhed og sødme.
Det er også en god måde at variere dine salater på. I princippet kan du have en grundsalat og så blot skifte bærtypen ud, og så har du flere forskellige salater.

Salater med bær er rigtig gode at mixe med f.eks. nødder, ost og croutoner. Indenfor nødder og ost er der et hav af varianter alt efter om det er bløde, hårde oste, salte, usalte nødder osv. Så denne måde kan du også hurtigt variere din salat.

Bær er gode at blande både med lette sprøde salater, grove som kål, bitre à la Radicchio. De kan også friske op i en lidt tungere salat med bulgur, Quinoa, Couscous, speltkerner o.l..

Salat med brombær og gedeost

Se opskriften ved at klikke på billedet

Salat med hindbær og bulgur

Du kan også prøve kombinationerne:

  • hjertesalat, hindbær, bagt gedeost, revet citronskal
  • grøn salat, hindbær, (salt)mandler
Broccolisalat med kirsebaer

Salat med kirsebær

Lilla broccoli, kirsebær, (salt)mandler
Steg broccoli med balsamico, salt og peber.
Efter min smag skal der stadig væk være et godt bid i broccolien.
Brug f.eks. olivenolie og citronsaft som dressing.

Salat med baersymfoni

En farvebombe af en sommersalat: 

Grønkål (her friskplukket fra svigermors have), brombær, kirsebær, jordbær, hjulkrone, morgenfrue 

Bær sæson - oversigt til hvornår ovennævnte bær er i sæson

Hvis du gerne vil vide hvor lang tid sæsonen nogenlunde varer, kan du se det i oversigten nederst. 
Her er der også lidt tips til hvorfor bær er godt.
Mine oplysninger er hentet fra andre, så hvis du gerne vil dykke mere ned i konkrete facts og ekspertviden om sundhed mm., så kan du f.eks. læse mere i nedenstående kilder:  

altom-catering.dk
highonlife.dk
iform.dk

Konklusionen af de oplysninger, som jeg har samlet er disse.

Fordele ved at følge sæsonen er:

  • der er flere mineraler og vitaminer i råvarerne
  • de er billigere
  • og du kan oftest købe dem lokalt

Fordele ved at bruge bær i salater:

  • En god måde at anvende bær på og variere dine salater
  • En god måde at få vitaminer, kostfibre og antioxiodanter på. Jeg har hørt et rygte om at de mørke bær er de sundeste
  • De er indbydende og gør dine salater smukke

Så benyt dig af sæsonen.

Baer saeson infografik

Blev du inspireret og vil du have flere idéer?

Tak fordi du læste med!

Har du selv en god idé til bær i salater, så del den gerne i kommentarfeltet