Rødbedesalater – farve og super power

Rodbedesalater

Er rødbeder din ven eller fjende?

Rødbedefarve kan få enhver til at flå sig i håret. Den er svær at få af skærebræt, tøj, karklude, viskestykker mm.

Men det er synd, at droppe rødbeden pga. farven, fordi rødbeder er rigtig lækre og og fyldt med power, også i dine salater. Rødbeder er et godt alternativ til den grønne salat, særligt om vinteren. 
Men de er også virkelig lækre om sommeren, hvor du kan få de helt små. Med de små friske rødbeder, kan du også bruge stængler og blade  i en grøn salat.

Rødbedesalater med masser af variation og fordele

Disse fordele kan måske få dig til at tage kampen op mod rødbedefarven. 

  • du kan lave en mættende salat ved at bruge rødbeden som hovedingrediens
  • du kan lave en lettere salat med rødbeden som en sekundær ingrediens i f.eks. en grøn salat
  • de er smukke i salater
  • lav kolde eller lune rødbedesalater
  • rødbede hører til Superfood kategorien fordi den bla. er fuld af fibre og masser af vitaminer
  • Tip til dig der er træningsfreak: rødbede er også god træningsmad, fordi den indeholder nitrat. Nitraten skal være supergod til at give ekstra ilt til dine muskler. Research selv mere om emnet.

OBS: hvis ikke du før har spist rødbeder, så skal du blot være opmærksom på, at du kan komme til at tisse rødt. Det er ufarligt hvis det er i forbindelse med rødbedespisning.

Løsning til evt.  farveproblemer i rødbedekampen. Google kan heldigvis hjælpe dig med alt, og der findes flere gode råd, når du søger på “hvordan får man rødbedesaft af…” ;-).

En anden løsning er et godt forklæde. Jeg er selv en som ikke kan stå i køkkenet uden at spilde. Du kan f.eks. se dette forklæde i denim. (linket er til webshoppen Ecokitch.dk, som hører under Salateri).

Tips til rødbedesalat kombinationer - tænk selv videre...

  • Rødbedesalat med æbler – peberrod, nødder eller…
  • Rødbedesalat med peberrod – og creme fraiche måske?
  • Rødbedesalat med persille – altid godt og smukt, se f.eks. denne råmarinerede rødbedesalat
  • Rødbedesalat med kapers – Den indeholder næsten alt fra en Pariserbøf.
  • Rødbedesalat med appelsin – gode søde appelsiner med enten rå eller bagte rødbeder
  • Rødbedesalat med gedeost – det kan være bagt gedeost eller en blød smuldret
  • Rødbedesalat med mandler – både mandler uden smag, saltmandler, røgede mandler
  • Rødbedesalat med æbler og feta – gode sprøde saftige æbler og din yndlingsfeta

Rødbeder kan også bruges som et alternativ til den traditionelle coleslaw.
Her er min udgave af rødbedeslaw med frisk timian.

Rodbedeslaw opskrift

Rødbedeslaw

Et alternativ til den traditionelle coleslaw
Ret: Salat
Antal: 4
Forfatter: Salateri

Ingredienser

  • 4 mellemstore rødbeder
  • 2-3 spsk græsk yoghurt Andre yoghurter kan bruges, men den græske har en tykkere konsistens.
  • ca. 2 spsk olivenolie
  • 1-2 fed hvidløg
  • ca. 1 håndfuld frisk timian
  • salt
  • peber

Sådan gør du

  • Skræl rødbederne
  • Riv dem på et rivejern, skær dem i små tern eller hak dem i en i en minihakker, foodprocessor e.l
  • Skyl timianen
  • Bland græsk yoghurt, olivenolie, presset hvidløg, timianblade, salat, og peber sammen.
  • Bland rødbederne sammen med dressingen. Lad den stå i lidt tid før servering, 1 times tid eller mere.

Noter

Anbefaling Lav denne salat i god tid og lad den stå, også gerne dagen før den skal spises. Så kan smagen nå at sætte sig godt i rødbederne. 
Er du vild med rødbeder, så lav en god portion. Den kan sagtens spises i nogle dage som tilbehør, som "dressing" på en anden salat, som topping/pålæg på en mad, en frokostanretning/et mellemmåltid med hytteost og/eller humus.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Hvilke dressinger passer til rødbedesalater?

Rigtig mange, f.eks.:
En yoghurt version som i rødbedeslaw’en
En olie-eddike dressing med hvidløg og sennep (sød eller stærk)
Appelsinsaft eller citronsaft f.eks. til bagte rødbeder
En god olie som f.eks. olivenolie, n
øddeolie hvis det skal være helt enkelt og mere neutralt i smagen   

3 simple tricks til dine rødbedesalater
– der kan variere både smagsoplevelsen og udseende

  • Rå og sprød eller blød og sød? – brug rødbeder rå eller tilberedt. Rødbederne bliver sødere, når de er tilberedt
  • Soya og rødbeder. Har du prøvet den kombination? Hvis ikke så se denne salat med rødbede og appelsin 
  • Leg med look’et: tynde skiver, fine tern, grove tern, revet, i spiraler – udskæringen betyder også noget for smagsoplevelsen. 

Tak fordi du læste med!

Vil du have mere inspiration?