Vintersalater

Vintersalater 2

Kostråd, Kreativitet og Corona

Har du hørt det?

De nye officielle kostråd – og jaa de er sød musik for en salatelsker.

Hvis ikke du har hørt om kostrådene, så får du dem her.
De har fokus på sundhed og klima.

  1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  2. Spis flere grøntsager og frugt
  3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  4. Spis mad med fuldkorn
  5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  6. Spis mindre af det søde, salte og fede
  7. Sluk tørsten i vand

Fantastisk – de passer jo stort set alle til Salateri!. Du kan faktisk integrere næsten det hele i dine salater. Så i dette indlæg, får du de nogle tips og inspiration til, hvad og hvordan du kan gøre det. 

Da vi stadig væk er midt i en Corona-tid, bliver vi også nødt til at tænke i både planlægning og kreativitet af hensyn til at begrænse indkøb. Så her gælder det om at tænke i holdbart grønt.
Hvis du ikke planlægger i forvejen, så kan du helt sikkert få fordel af at begynde på det. Engang (for mange år siden) svor jeg, at jeg aldrig ville lave madplaner. Men jeg indså at det var nødvendigt for ikke at bruge unødvendig energi og ressourcer på at stirre tomt ned i køledisken for til sidst at række ud efter noget tilfældigt for at komme videre. Madplanlægning behøver ikke nødvendigvis at være totalt detaljeret og planlagt ned til bestemte dage. Hvis du blot har et antal retter til at lave i hverdagene, så er det også en stor hjælp.

5 fordele med planlægning er:

  • Du begrænser dine indkøb til f.eks. 1 gang om ugen og sparer tid, penge og er Corona-betænksom
  • Det begrænser de “usunde” indkøb
  • Det tvinger dig til at tænke over, hvad du/I har brug for og dermed reducere madspild
  • Du kan indføre en restedag f.eks sidst på ugen eller efter week-enden. Rester kan tit og nemt bruges i en salat
  • Det tvinger dig også til at tænke praktisk i forhold til, hvilke grøntsager du skal købe ind i forhold til holdbarheden

Heldigvis findes der så mange lækre grove grøntsager, som kan holde sig et stykke tid, og som du kan lave fantastiske salater af.

Lidt anderledes er det med frugt i  øjeblikket. Der er et begrænset udvalg af god frugt. Så lige nu bruger jeg dette lille udvalg i mine salater:

  • Appelsiner
  • Æbler
  • Mango

Og helst de økologiske af slagsen.

Sub-head - big promise Hvordan finder du kreativiteten med vintersalater?

Content

Connect emotionally

I vintermånederne hvor det er koldt og mørkt, kan det måske være lidt svært at finde salat motivationen og kreativiteten frem. Har du det sådan? eller er du fuld af energi, optimisme og nytårsforsæt her i starten af det nye år?

Uanset om du hører til den ene eller anden gruppe, så skal der gang i salat kreativiteten. Kål og rodfrugter kan du lave en masse gode salater af.
Bruger du tit rødkål, grønkål, spidskål, hvidkål? Det er nogle af de gode sikre klassikere til vintersalater. Men jeg har læst at der faktisk findes omkring 30 kåltyper – og sikkert også flere. Så der er mange kåltyper, som jeg mangler at bruge endnu. Et par af dem som jeg har kastet mig over er Flowersprout og Savoykål. Kender du dem? 

CTA 1 – Tilmeld nyhedsmail

Flot Flowersprout i salat

Content

The how to section – implement advice, get people results

Flowersprout er en kåltype som er en kombination af rosenkål og grønkål. Ja, jeg har vist før nævnt denne kål her på Salateri, men jeg er også ret begejstret for den. Først og fremmest så smager den rigtig godt, og så er den virkelig dekorativ i en salat.

Du kan bruge dem rå eller lynstege dem og lave en lun salat. Hvis du bruger Flowersprout rå, så kan du enten skære dem i halve, kvarte eller pille bladene af indtil den inderste kerne. Du kan med stor fordel blande Flowersprout’en med andre kål og salat typer.

4 tips til Flowersprout:
1. Ved lynstegning smager de fantastisk med soya, friskhakket chili, hasselnødder og bacon

2. olivenolie, en nøddeolie og citron- eller lime-saft er godt følgeskab til denne kål

3. Til den rå version er det godt at kombinere Flowersprout med f.eks. æble, appelsin, syltede rødløg eller saltmandler

4. Stegte Padron pebre er også gode sammen med 

Her er en opskrift på en god vintersalat med Flowersprout:

Flowersprout med bid

Antal: 4

Ingredienser

  • 1 bk Flowersprout
  • 5-6 Padron pebre
  • Gammel Knas (eller anden hård tør ost)
  • 1 Æble
  • Olivenolie
  • Citron
  • Chilisirup
  • Marsala
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

  • Flowersprout'en skylles, tag bladene af nogle stykker, halver andre.
  • 5-6 stk. Padron pebre grilles på en pande sammen med de halve flowersprout, til de blot bliver let grillede. Hæld dem derefter over i en skål og hæld olivenolie,  salt og peber over.
  • Bland de rå flowersprout sammen med de stegte og padron pebrene.
  • Skær et æble i skiver eller mindre stykker og læg på salaten sammen med dressing og lidt revet Gammel Knas.  
  • Dressing: ca. 3 spsk olivenolie, en squeeze citronsaft, salt, peber, ca. 1 tsk. Marsala (hvis du har det i huset) ellers kan du udelade det eller bruge lidt portvin. Lidt chilisirup  (Ahornsirup med friske stykker chili der har fået lov til at stå lidt) kan også anbefales, men det er kun hvis du tilfældigvis lige har noget. Det kan bruges i mange sammenhæng. Vi har engang smagt det på pizza da vi var ude og rejse og det smagte virkelig godt.
Tried this recipe?Let us know how it was!

CTA 2 - Følg på Insta (buy/subscribe) Brug Savoykål i dine vintersalater

Har du tendens til lige at nappe et hvidkål eller spidskål i en hurtig indkøbsrus, fordi det ved du hvad er? Og har du lige som mig, svinget uden om Savoykålen, fordi den er er lige lovlig grov, og hvordan skal man lige bruge det? Jeg har selv haft lidt betænkeligheder ved at bruge den i salater.
Men jeg har fundet nogle gode måder at bruge Savoykål på, og den er et godt alternativ til den sædvanlige kål.

Savoykål er god til salater (og Kimchi), da den holder en god sprødhed og kan forberedes, da bladene ikke klasker sammen og bliver slatne. Derfor er den også god til madplanen. Du kan købe 1 Savoykål, og så har du stort set salat til en uge pga. dens drøjhed. Du kan bruge den som din basis salat 

Tips til Savoykål: 

  • Til den rå udgave, kan du f.eks.  blande den med avocado, mango, frisk salvie, frisk chili, olivenolie, limesaft.
  • Eller æble, nødder, smuldret gedeost
  • Eller mine gode gamle kendinge syltede rødløg, saltmandler – det passer bare godt til stort set alt

Hvis du ikke ønsker så grov en salat, så kan du vælge at snitte den fint. Det gør den mere spiselig.

I lune salater kan du lave nogle grove stykker og lynstege dem med olivenolie, hvidløg og karry, evt. chili
Bland evt. en rest af kylling sammen med og ristede hasselnødder. 

Tak fordi du læste med!