SALAT TIPS

5 tips der kan sælge dine salater

Hvordan vælger vi vores mad?

Det gør vi ud fra de 5 sanser: smags-, lugte-, føle-, syns-, og høre-sansen.

Jeg vil ikke kaste mig ud i en større videnskabelig udredning af disse sanser, det kræver specialister.
Men for mig er mad en oplevelse også i forhold til æstetik. Selvfølgelig kan det ikke lade sig gøre at lave alle måltider til en oplevelse i et travlt (familie)liv. Så jeg kan også sagtens kaste en hurtig rugbrød indenbords, når der ikke er så meget tid.

Men så vidt muligt så sørger jeg for at måltidet er en oplevelse. Derfor har aftensmaden også været der, hvor jeg/vi har forsøgt at lave en madkultur, hvor familien er samlet. Det handler ikke om at det hele ser pænt og fancy ud, men at vi spiser sammen og spiser noget ordentligt mad – som en/flere af os har gjort os umage med. Det er indbydende og ikke blot et måltid for overlevelse og så hurtigt videre.

Her er vi samlet et øjeblik og kan snakke sammen (næsten også uden alt for mange mobiler). Vi bliver opdateret på, hvad der er sket i løbet af dagen – og så snakker vi også rigtig tit om mad. Jeg tror på (og har læst) at det at spise i en rolig og hyggelig stemning er godt for din krop mht. fordøjelse, vægt og sind.

Det andet som er vigtigt, er at vi spiser med øjnene. Vi bruger vores synssans, og det som vi ser bliver sendt til vores hjerne. Her bliver der lavet en hurtig vurdering om, om det er noget som du har lyst til at smage. Hjernen returnere også besked om, hvordan du forestiller dig at det smager. Et eksempel er billedet øverst på siden. Du har en helt klar forestilling om, at salaten er frisk og sprød. 

Synssansen spiller derfor en stor rolle – også når du skal lave salater og de skal “sælges” på dit middagsbord.

Jeg har den overbevisning at flere vil få lyst til at spise salater, (og ikke kun fordi de skal være sunde), hvis blot det bliver præsenteret på den rigtige måde.

5 små tips til hvordan du kan style din salat

Tip 1

Her er hvad jeg vil frem til, jeg har hørt fra nogle at salater er kedelige – og ja de kan i den grad være virkelige triste. Test lige disse 2 salater:

Den første kender du garanteret – det eneste der mangler er den købte creme fraiche dressing.

Jeg har indtryk af at mange stadig væk associere salater til denne. På trods af at der er sket rigtig meget indenfor salatverdenen.

Iceberg salat

Og så er der en salat, som nedenstående….

salatudfordring2 weekend

Hvilken salat vil du vælge?

Du ved sikkert også hvilken en som jeg til hver en tid vil vælge…
1 er både kedelig og trist i mine øjne, og så er den ovenikøbet ret tom for næring + fed hvis du hælder den færdige creme fraiche dressing på.

2 taler meget mere til mine sanser, og den gør noget godt for dig. Her er der både kål, bær og olivenolie i. Alt sammen noget som giver dig næring og fedtstof på den gode måde.

Fortvivl ikke hvis du er mest til den gode kendte iceberg – vi har heldigvis forskellig smag. Det er kun for at illustrere, hvor forskellige salater kan være og præsentationen af dem.

Tip 2

Det andet tip er fad contra skål – har du selv tænkt over forskellen? Jeg anretter stort set altid på fade fordi:

  1. Salaten får større fokus og ser mere indbydende ud.
  2. Den ser forbliver også pænere, selvom der er taget af den.
  3. Ingredienserne bliver fordelt, så alle har mulighed for at få noget af det hele.
    Du kan måske nikke genkendende til at alt det gode ligger øverst, og når det så bliver din tur, så er der stort set kun salaten/det kedelige tilbage. 

Tip 3

Bræk din salat fremfor at skære: så ”falder” den ikke så hurtigt sammen (specielt når der kommer dressing på). Det er bedst hvis det er grønne/lette salater. Grove/bitre såsom kål, Radicchio o.l. er mest delikate i mindre eller tynde skiver.

Tip 4

Top/byg salaten op på dit fad, så den ikke ser så ”flad” ud – efter min mening betyder denne detalje en del for synssansen. Når det bugner invitere det bare mere til at blive spist. Lige som når du kommer ind i f.eks. bagerforretning kort før lukketid og der næsten er udsolgt. Du har ikke samme lyst til at spise de sørgelige rester, som hvis der stod kager i stakkevis og fristede.

Tip 5

Tænk i forskellige farver, det appelerer i høj grad til om det er noget som du har lyst til at spise. Er den ”grå/brun/alle ingrediensernes farver falder sammen” som f. eks. denne. Jeg fik kun reddet den en smule ved at tilføje lidt rød spidskål og rosiner. Ellers havde den bare været “flad” i farven. Det er en af mine egne salater, der kræver lidt udvikling – også i smag. Et eksempel på at det ikke altid går godt ;-).

5 Tips synssans

Følg/del:

Freestyle salater