Salater med jordbær

Skrevet af Salateri

Sommer, sol og salater - så bliver det ikke bedre

Jordbær sæsonen er en fantastisk tid. Den er desværre kort, så nyd den og spis jordbær morgen, middag og aften.

I dette indlæg vil du få inspiration til sommer salater med jordbær, tips til hvad jordbær også smager godt sammen med, lidt nørdet viden og tips til et par steder, hvor du kan købe lækre jordbær (i Aarhus-området)

Hvordan spiser du jordbær? 
Lad mig gætte… Er nogle af dine favoritter også?

Jordbær med mælk (og fløde)
Jordbær i koldskål
Jordbærmadder f.eks. ovenpå Nutella
Jordbærtærte/kager
Jordbær(rabarber)grød

Sådan kan du også bruge jordbær

Jordbær i salater er virkelig lækkert. De er søde, og de kan kombineres med mange af de andre råvarer, som også er i sæson på samme tid. F.eks. grønne asparges, nye kartofler, salater, krydderurter osv.

Har du f.eks. prøvet jordbær med timian og revet citronskal?. Det er en rigtig god kombi.

Rucola og/eller grøn sprød salat
jordbær
frisk timian (brug også gerne blomsterne)
revet citronskal (fra økocitron)

Dressing:
jordbær/rabarbersaft eller jordbær/hyldeblomstsaft
olivenolie
citronsaft

salat med jordbaer og timian

Eller hvad med en jordbærsalat med artiskokker og pistacienødder.

Både smagsmæssigt og farvemæssigt er jordbær og (salte) pistacienødder gode sammen.

jordbærsalat med artiskok og rucola

Hvad smager jordbær godt sammen med?

Jeg vil hellere vende den om, og spørge hvad smager jordbær ikke godt sammen med?

Her er idéer til hvad, jeg vil kombinere jordbær med:

  • Hyldeblomstsaft: er godt i oliedressinger i stedet for sukker eller honning
  • Citronskal (revet): smager fantastisk sammen med de søde jordbær og er i det hele taget rigtig godt i salater
  • Krydderurter: f.eks timian, basilikum, mynte, citronmelisse – bland dem/hak dem ud over  salaten eller put dem i en dressing
  • Avocado er også godt sammen med jordbær, måske som en lille salsa med hakket rødløg
  • Nødder: pistacienødder, saltmandler
  • Ost: parmesan, Gammel Knas, Mozarella er også rigtig godt sammen med jordbær. En lækker balsamico er også godt at blande sammen med jordbær og osten.
  • Chokolade: du kender garanteret kombinationen af jordbær og chokolade. Den er fantastisk. Her er en idé fra Olive Oil Copenhagen. Riv mørk chokolade i en god olivenolie og hæld det over jordbærrene. Drys evt. noget mynte henover
jordbaer med chokoolie

Slank, sund, sommerbrun og klog - spis jordbær

– det lyder næsten for godt til at være sandt, ovenikøbet fordi jordbær smager godt. Er det ikke tit sådan at det der smager godt, ikke altid er det sundeste?

Jeg vil heller ikke love dig noget som helst, men ifølge eksperter så hører jordbær til Superfood lige som blåbær.
Jeg har læst mig til de mange gode egenskaber, og nederst i indlægget, kan du se hvor jeg har hentet min viden fra.

Så udover at jordbær bare smager rigtig godt, er smukke og indbydende, så har de også følgende super egenskaber:

  • de indeholder masser af fibre, vitaminer, antioxiodanter,
  • de regulere blodsukkeret ved indholdet af mange fibre
  • de styrker immunforsvaret ved et højt indhold af C-vitamin
  • der er få kalorier i jordbær
  • de sænker kolesteroltallet
  • de beskytter mod UVA stråler i kraft af Ellagsyre indhold
  • de beskytter hjerte-kar systemet da jordbær virker antiinflammatoriske
  • de er gode for hukommelse og indlæring – og mindsker risiko for Alzheimers pga. indholdet af Fisetin

Så jordbær i salater er ikke en dum måde at opnå de gode egenskaber, der er ved de røde bær.
Jeg spiser dem nu først og fremmest fordi de bare smager godt. Men det gør jo ikke noget, at man henter ovenstående gevinster ved at spise noget lækkert.

Vær opmærksom på at der er forskel på om du køber de udenlandske, danske konventionelle eller danske økologiske. I Danmark har vi (andre) grænser for hvor mange pesticider/kemiske sprøjtemidler der må være i fødevarer (i forhold til udlandet). De økologiske indeholder mindre Cadnium end de konventionelle men holder dermed også kortere tid.

Fun Facts

  • Jordbær er en falsk frugt eller med et mundret ord en flerfolds-samfrugt. Det falske ligger i at jordbær i virkeligheden er en nød. Bærret er en samling af små nødder som bliver holdt sammen af det røde frugtkød. 
  • Hvorfor er jordbær røde? Fordi de indeholder farvestoffet antocyanin (også kraftige antioxidanter)

Vil du nørde mere i jordbær?

Kilder:

  • da.wikipedia.org
  • idenyt.dk
  • letlivdk
  • iform.dk
  • klogkost.dk
  • livsstil.tv2.dk

Tips til lækre jordbær i Aarhus-området

  • Holtgaard i Gylling – Gyllingnæsvej 24 – lækre økologiske jordbær med selvpluk. 

  • Gårdbutik, Kurt Bisgaard – Bisgaardsvej i Ajstrup

  • På Samsø – her kan du købe jordbær overalt

Kender du andre gode steder? Så tip mig gerne

Tak fordi du læste med!

Du kan også følge med her:

INSTAGRAM: @salateri

Del på facebook